Regels voor het gezin

Tips voor een goede verstandhouding met je hond

 De baas eet voor de hond.

Als de hond rond dezelfde tijd  zijn eten krijgt als het gezin, zorg er dan altijd voor dat de hond na het gezin eet. De ranghogere eet altijd als eerst. Dit kan je ook doen, door het eten voor de hond klaar te maken en in het bijzijn van de hond, boven zijn voerbak een koekje te eten, en wanneer je dit op hebt, de voerbak aan de hond te geven.

 De hond ligt niet op de bank en niet op bed.

De baas is ranghoger en heeft de beste en hoogste plaats.

 De baas bepaalt wanneer, wat en hoelang er gespeeld wordt en wint het spel.

Als baas hoor je altijd het spel te winnen en bepaalt hoelang er gespeeld wordt, dus de hond laat op jou commando het speeltje los. De baas  bepaalt ook wanneer er gespeeld wordt. Het is dus niet zo dat wanneer de hond met een speeltje in zijn bek naar je toe komt, dat er dan ook gespeeld moet worden.  Dit bepaalt de baas.

 De baas gaat altijd eerder de deur uit dan de hond.

De ranghogere gaat altijd voor de ranglagere. Dus je kan het beste de hond laat zitten in de deuropening, zelf de deur uitstappen en dan de hond laten komen.

 De hond gaat opzij voor de baas.

De hond maakt altijd plaats voor de baas. Wanneer de hond dus in de weg ligt, stap je niet over de hond heen of loop je om hem heen, maar stuurt hem weg, zodat je er door kan. De hond gaat maar ergens andere liggen.

 De baas bepaalt altijd de route tijdens het wandelen.

De hond loopt met de baas mee en niet andersom. De hond loopt dus niet aan een strakke lijn, maar er is een lus in de lijn. Wanneer de hond continu in de riem hangt en het met corrigeren niet stopt, dan ga je stil staan en negeert de hond en wanneer de hond bij jouw is en er dus weer een slappe lijn is, dan loop je weer verder. Komt de riem weer strak te staan, doe je weer hetzelfde. Misschien loop je dan binnen 10 minuten maar een paar meter, maar als je het vol houdt, dan weet de hond dat wanneer de riem strak staat er niet gelopen wordt en wanneer de riem in een lus is, dat er dan wel gelopen wordt. Wanneer de hond in de riem gaat hangen om een bepaalde richting te lopen, omdat hij dat wil, dan ga je expres een andere richting in, zodat de hond zijn zin niet krijgt.

De hond krijgt niets voor niets.

De ranghogere heeft de macht over het voedsel, hij bepaalt wanneer de ranglagere iets mogen hebben. De hond moet altijd iets doen voordat hij een koekje krijgt. B.v zitten, liggen, pootje geven, als het maar een commando is, en wanneer hij dat goed opvolgt krijgt hij  de beloning, een koekje. Hierdoor bevestig je de macht over het voer.

De hond moet iedere gegeven commando opvolgen.

De hond moet altijd gehoorzamen. Zorg ook altijd dat je tijdens het geven van commando´s controle over de hond houdt zodat hij niet onder de commando´s uit kan komen.

De baas bepaalt wanneer de hond aandacht krijgt.

De ranghogere bepaalt wanneer de ranglagere aandacht krijgt. Dus je geeft de hond aandacht wanneer jij dat wilt. Dus niet wanneer de hond erom komt vragen, d.m.v. hoofd onder arm duwen, voor je gaan staan en gaan blaffen, enz.

 Ben altijd consequent.

Zorg er altijd voor dat je duidelijk bent tegen de hond. Als de hond de ene dag aan de lijn mag trekken, en de volgende dag niet meer, dan is dit voor de hond heel onduidelijk. Als je iets niet wilt, dan moet je dit gedrag consequent corrigeren, dus altijd ´straffen´. Gewenst gedrag beloon je weer zoveel mogelijk.

Meer dan 40 jaar het adres voor hond en baas